Фармацевтична спільнота проти непрозорих та непрофесійних дій МОЗ України

10 Березня 2015 10:59 Поділитися

Фармацевтична спільнота проти непрозорих та непрофесійних дій МОЗ

Фармацевтична та пацієнтська спільноти України вимагають припинити непрозорі та незрозумілі кадрові перестановки в МОЗ та Державній службі з лікарських засобів; усунути ручне керування процедурою державної реєстрації лікарських засобів; забезпечити процес дерегуляції та впровадження європейських практик в українське фармрегулювання; розблокувати державні закупівлі препаратів. Якщо влада не прислухатиметься, за 10 днів може бути оголошено страйк чи локаут однієї з найчисельніших професійних спільнот України, який підтримають пацієнти та громадськість.

4 березня відбулася розширена зустріч вітчизняних та зарубіжних виробників фармацевтичної продукції, аптечних підприємств, пацієнтських громадських організацій. Під час зустрічі обговорювалися гострі питання, пов’язані з незрозумілими, непрофесійними та шкідливими для всього суспільства діями окремих керівників МОЗ.

Учасники засідання відзначили – не зважаючи на те, що громадськість має порозуміння та спільне бачення шляхів подолання проблем у фармацевтичному секторі, особисто, із Міністром охорони здоров’я України О. Квіташвілі, з Управлінням фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції МОЗ України, у той же час, іншими чиновниками, зокрема, першим заступником Міністра охорони здоров’я О. Павленко, блокуються виважені рішення, спрямовані на реальне втілення реформ, та генеруються недолугі ідеї, що руйнують ринок.

Так, на сьогодні в Україні затягується процес державної реєстрації лікарських засобів. У січні-лютому 2015 р. було зареєстровано/перереєстровано всього 307 лікарських препаратів, у той же час за аналогічний період у 2013–2014 років процес реєстрації проходили у 2–3 рази більше лікарських засобів. Реєстрація та перереєстрація близько 800 препаратів заблокована Першим заступником Міністра Павленко О.С. з незрозумілих причин (зважаючи на відсутність компетенції посадовця у контролі якості та лікувальних властивостей лікарських засобів).

Ще більш симптоматичний той факт, що протягом останнього року МОЗ України не прийняло понад 40 регуляторних актів, запропонованих фахівцями галузі та спрямованих на поліпшення безперервного забезпечення населення якісними, ефективними та доступними лікарськими засобами. Більше того, численні ініціативи профільних асоціацій ігноруються та блокуються окремими чиновниками МОЗ.

На цьому тлі відбуваються непрозорі кадрові призначення без жодного контролю з боку громадськості. Певні сили пролобіювали звільнення нинішнього керівництва Державної служби лікарських засобів України задля сумнівних цілей. Є ризик повернення до старих корупційних схем – акцентували представники громадськості. Фармацевтична спільнота одностайно виступила проти поквапливих та непродуманих кадрових зрушень, але цю думку уряд не взяв до уваги. Тому, важливо, щоб нове призначення відбувалося за прозорою процедурою.

Замість втілення ініціатив, необхідних для розвитку фармацевтичної промисловості, профільне міністерство пропонує перерозподілити повноваження у сфері реєстрації препаратів. Мова йде про передачу цієї функції від МОЗ до Державної служби України з лікарських засобів. Однак, такий маневр без усунення проблем, які існують на сьогодні у сфері реєстрації лікарських засобів, – це не реформа. Втім, у сфері охорони здоров’я України реформи наразі відсутні як такі.

Однією з найбільш кричущих та нагальних проблем були визнані наслідки постанови КМУ № 240, яка фактично блокує закупівлю для стаціонарів та пільгових категорій хворих за рахунок місцевих бюджетів, конче необхідних, пацієнтам лікарських засобів. Причиною неможливості виробників ліків декларувати оптово-відпускні ціни і, як наслідок, брати участь у державних закупівлях, є девальвація гривні, що значно впливає на вартість лікарських засобів.

Ураховуючи, що мова йде про національну безпеку держави, вітчизняні та зарубіжні фармацевтичні виробники, аптечні підприємства, професійні асоціації, пацієнтські організації вимагають від влади почати прислухатися до професійної спільноти та припинити непрозорі та шкідливі дії. Для забезпечення безперебійного доступу хворих до якісних, ефективних та безпечних ліків КМУ має усунути фактор ручного керування у процесі реєстрації/перереєстрації лікарських засобів. З метою розблокування процесу державних закупівель лікарських засобів, Уряд має невідкладно (скасувати) призупинити дію постанови КМУ №240 щодо ціноутворення на лікарські засоби. Влада повинна прислухатися до рішень професійної спільноти та в інтересах пацієнтів, тобто громадян України, запровадити пропоновані експертами галузі пропозиції з гармонізації українського фармацевтичного законодавства до європейських норм.

Кожний день зволікання з прийняттям рішення загрожує життю та здоров’ю сотень тисяч українців. Тому, якщо протягом найближчих 10 днів органами влади не буде прийнято відповідних рішень з приводу вищевказаних питань, представники фармацевтичної промисловості, колективи підприємств, пацієнтська спільнота будуть змушені вдатися до всіх рішучих дій, які дозволені Конституцією України для захисту інтересів суспільства від непродуманих та небезпечних дій держслужбовців. Йдеться про страйк, локаут, масові акції протесту тощо.

Прес-реліз ООРММПУ, АВЛУ

Читайте також: Лікарське забезпечення населення України у стані колапсу

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті