Уряд пропонує відшкодовувати вартість лікарських засобів окремим групам населення

Уряд пропонує відшкодовувати вартість лікарських засобів окремим групам населення24 березня, за ініціативи Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, відбулася зустріч членів КМУ з окремими представниками фармацевтичної промисловості з метою обговорення урядової ініціативи щодо запровадження відшкодування вартості лікарських засобів за рахунок бюджетних коштів для окремих категорій населення. Очікуваний рівень фінансування цього проекту 200—400 млн грн.

До уваги присутніх було надано проект постанови КМУ «Про порядок забезпечення у 2015 році окремих груп населення за категоріями захворювань лікарськими засобами, які підлягають відшкодуванню вартості за рахунок бюджетних коштів».

Цим документом пропонується відшкодовувати вартість лікарських засобів для лікування наступних захворювань:

  • Інсульт (перші шість місяців);
  • Інфаркт міокарду (перші шість місяців);
  • Артеріальна гіпертензія;
  • Серцево-судинні захворювання;
  • Цукровий діабет ІІ типу;
  • Ревматоїдний артрит;
  • Психічні захворювання (інвалідам I та II груп, а також хворим, які працюють в лікувально-виробничих майстернях  психоневрологічних і психіатричних закладів);
  • Бронхіальна астма;
  • Дитячий церебральний параліч.

У проекті передбачено запровадження відшкодування вартості ліків на 100% та 50% для різних груп населення.

Запропонований у рамках цієї ініціативи механізм відшкодування вартості ліків подібний до механізму, що використовувався при реалізації пілотного проекту з артеріальної гіпертензії, коли відшкодування вартості здійснюється аптечному закладу, а не споживачеві. Але, як ми повідомляли раніше, держава до нині не розрахувалася з аптечними підприємствами за реалізовані антигіпертензивні ліки. Тому представники аптечного сегменту ринку під час зустрічі з членами Уряду наголосили на тому, що аптеки братимуть участь у реалізації запропонованої ініціативи за умови передплати, або якщо держава відшкодовуватиме вартість ліків споживачам, а не аптечним закладам.

Пропонуємо до уваги наших читачів урядовий проект постанови для ознайомлення.

ПРОЕКТ 

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

Про порядок забезпечення у 2015 році окремих груп населення за категоріями захворювань лікарськими засобами, які підлягають відшкодуванню вартості за рахунок бюджетних коштів

З метою запровадження у 2015 році відшкодування вартості лікарських засобів для окремих груп населення та категоріях захворювань Кабінет Міністрів України постановляє.

1. Затвердити переліки груп населення та категорії захворювань, при амбулаторному лікуванню яких вартість лікарських засобів підлягає відшкодуванню за рахунок бюджетних коштів, що додаються.

2. Затвердити Порядок забезпечення у 2015 році окремих  груп населення за категоріями захворювань лікарськими засобами, які підлягають відшкодуванню вартості за рахунок бюджетних коштів, що додається.

3. Установити, що з 1 червня 2015 року відшкодуванню вартості підлягає група лікарських засобів, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів, у розмірі референтних цін, порядок розрахунку яких визначений Міністерством охорони здоров’я за погодженням з Міністерством економічного розвитку.

4. Міністерству фінансів, Міністерству соціальної політики, Міністерству охорони здоров’я до 1 травня 2015 р. визначити джерела фінансування для запровадження відшкодування вартості лікарських засобів у 2015 році для груп населення за категоріями захворювань в розмірі, достатньому для їх забезпечення, подати на розгляд Кабінету Міністрів України законопроект про внесення відповідних змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та забезпечити його супроводження у Верховній Раді України.

5. Обласним та Київській міській державним адміністраціям забезпечувати в необхідних обсягах заклади охорони здоров’я рецептурними бланками форми 1.

6. Обласним та Київській міській державним адміністраціям подавати щомісяця до 15 числа Міністерству охорони здоров’я інформацію про хід виконання Порядку, затвердженого пунктом 2 цієї постанови, для узагальнення та подання до 20 числа Кабінетові Міністрів України.

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від _____________ 2015 р. № _____

Перелік

 категорії захворювань, при амбулаторному лікуванню яких вартість лікарських засобів підлягає відшкодуванню за рахунок бюджетних коштів

Інсульт (перші шість місяців);

Інфаркт міокарду (перші шість місяців);

Артеріальна гіпертензія;

Серцево-судинні захворювання;

Цукровий діабет ІІ типу;

Ревматоїдний артрит;Психічні захворювання (інвалідам I та II груп, а також хворим, які працюють в лікувально-виробничих майстернях  психоневрологічних і психіатричних закладів);

Бронхіальна астма;

Дитячий церебральний параліч

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від _____________ 2015 р. № _____

ПЕРЕЛІК

груп населення, при амбулаторному лікуванню яких вартість лікарських засобів підлягає відшкодуванню за рахунок бюджетних коштів

Групи населення,  при  амбулаторному лікуванні яких лікарські  засоби  за рецептами лікарів відпускаються з оплатою 100 відсотків їх вартості:

1) особи, яким  передбачено безоплатний  відпуск лікарських засобів згідно із Законом України  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

2) особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною відповідно до Закону України «Про основні засади соціального  захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні»;

3) діти віком до трьох років;

4) діти – інваліди віком до 18 років;

5) пенсіонери з мінімальною пенсією, у яких пенсія менш ніж прожитковий мінімум;

6) особи, яким передбачено безоплатний відпуск лікарських засобів згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які  постраждали  внаслідок  Чорнобильської  катастрофи»  

Групи населення,  при  амбулаторному лікуванні яких лікарські  засоби  за рецептами лікарів відпускаються з оплатою 50 відсотків їх вартості:

1) інваліди I і II груп внаслідок трудового каліцтва, професійного або загального захворювання

2) інваліди з дитинства I і II груп

3) діти віком від трьох до шести років років.

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України

від _____________ 2015 р. № _____

Порядок забезпечення у 2015 році окремих  груп населення за категоріями захворювань лікарськими засобами, які підлягають відшкодуванню вартості за рахунок бюджетних коштів

1. Цей Порядок визначає механізм відшкодування вартості лікарських засобів окремим групам населення за категоріями захворювань, затверджених цією постановою, суб’єктам господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, незалежно від форми власності, аптечні заклади яких розташовані в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці (далі – суб’єкти господарювання).

2. Відпуск лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, здійснюється суб’єктами господарювання, на підставі рецептів на лікарські засоби, виписаних закладами охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування на рецептурних бланках форми 1 (далі – рецепти) з позначкою 100 відсоткове або 50 відсоткове відшкодування.

3. Суб’єкт господарювання щомісяця складає реєстр відпущених лікарських засобів, в якому стосовно кожного препарату зазначаються його міжнародна непатентована та торговельна назва, дозування, форма випуску, кількість одиниць в упаковці, кількість відпущених упаковок, ціна відшкодування (100 відсоткове  або 50 відсоткове), фактична ціна відпуску, зазначене у рецепті найменування закладу охорони здоров’я, сума, що підлягає відшкодуванню за звітний період відповідному суб’єктові господарювання.

4. Підписаний керівником суб’єкта господарювання реєстр подається до 5 числа місяця, що настає за звітним періодом, розпорядникам коштів місцевих бюджетів, визначеним рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства для відшкодування суб’єктові господарювання зазначеної в реєстрі суми вартості препаратів протягом 10 днів з дня його отримання.

5. У поточному році відшкодування вартості лікарських засобів суб’єктам господарювання здійснюється за умови подання ними реєстру відпущених лікарських засобів, оформленого належним чином, у тому числі вартості лікарських засобів, відпущених у грудні 2015 року.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Людмила 25.03.2015 5:01
В проекті нічого не сказано,чи скасовується Постанова КМУ № 1303 від 17.08.1998р.
Світлана 25.03.2015 11:32
Як лікар молю-не робіть того.Пілотний проект по гіпертонії при своїй добрій меті був придуманий ідіотично.Спеціальні рецепти,де від руки кожен раз писалося купу інформації,причому на один препарат-окремий рецепт.Ну невже немає інших механізмів здешевлення ліків,крім як загрузити лікарів додатковою писаниною?Невже хтось вважає,що ліки від інсульту чи ревматоїдного артриту пацієнти будуть купляти просто так,аби було?Ці ліки і так купляють тільки ті,кому вони направду потрібні.Просто здешевіть їх вартість в аптеках,а не додавайте лишньої мороки лікарям і провізорам з купами лишніх папірців
Андрій 26.03.2015 8:42
Поки Кабмін зрухнеться то половині пацієнтів ця допомога вже буде непотрібна, хіба зареєструють ліки, які допомагають посмертно.
Демченко Валерий 26.03.2015 10:05
Цитата:Групи населення, при амбулаторному лікуванні яких лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються з оплатою 100 відсотків їх вартості. Мабуть мали на увазі - безоплатно.
Ирина 26.03.2015 10:18
По моему мнению нет необходимости нарабатывать новый проект Постановления, поскольку есть действующий нормативный документ Постановление от 17.08.1998 года N1303. Просто правительству необходимо финансировать эти программы и повернуть фокус на пациента.
Ігор 26.03.2015 2:37
Все чудово в проекті!Тільки б пункт 3. та 4-й прийняли в такій редакції:"Суб’єкт господарювання кожних 10 днів складає реєстр відпущених лікарських засобів,.." і "Підписаний керівником подається через 10 днів кожного місяця..."..Ну і звичайно ОПЛАЧУВАЛИ Б АПТЕКАМ!!!!
Людмила 26.03.2015 3:40
Питання щодо реєстру: чому в реєстрі не передбачено П.І.П. пацієнта та категорія пільги. Якщо реєстр буде без цих граф, як ЛПЗ здавати звіт по пільгових категоріях населення, як ЛПЗ згідно цього реєстру буде знати, хто саме отримав ліки і по якій пільзі.
Людмила 26.03.2015 3:48
Цитата:окремих груп населення за категоріями захворювань мала б звучати так:окремих груп населення та за певними категоріями захворювань.
мирослава 27.03.2015 11:52
Мені ще за минулий рік винні 21 тис за відшкодування по "пілотному проекту",не вистачило коштів.І знову хочуть дурити аптеки!!
Евгений 30.03.2015 12:26
Изобретают опять механизмы прикарманивания денег.Доступность препаратов увеличить можно простыми способами без дополнительной писанины.1.Отменить лицензирование всех препаратов зарегестрированных в ЕС,США,Японии (суммы взяток на это тоже заложены в стоимость).2.Ввести референтное ценообразование (многие препараты стоят у нас дороже чем в странах соседках напр.Польше,Венгрии,Румынии и т.д.).3.Контроль по какому курсу считают товар оптовые фирмы и аптеки (товар который брали по курсу 20 грн за долл. сейчас читали как по 35-40 за долл т.е. донаценили,сейчас зелёный упал до 27 а за этот период времени оптовики-аптеки получили сверхприбыль).

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті