ІНТЕРХІМ – прорив на вітчизняному ринку лікарських препаратів

 

ВАТ «ІнтерХім» засновано в 1992 році в складі науково-технічного комплексу «Фізико-хімічний інститут ім. А.В. Богатського» НАН України. Компанія виробляє 6 фармацевтичних субстанцій: феназепам, гідазепам, тилорон (Аміксин), мебікар (Транквілар), клонідин (Клофелін) і неостигмін бромід (Прозерин), споживачами яких є найбільші фармацевтичні підприємства України, Росії і Латвії. Однак ще донедавна компанія займалася розробленням технології виготовлення тільки активних речовин, впровадженням їх у виробництво, продажем субстанцій іншим виробникам, а потім реалізацією «чужої» продукції. Власного виробництва готових лікарських засобів компанія не мала. З введенням у дію заводу, точніше, виробничої ділянки з виготовлення лікарських препаратів у формі таблеток цей недолік буде ліквідовано.

Нова виробнича ділянка з виготовлення готових лікарських форм

Нова виробнича ділянка створена як інноваційний проект у рамках технопарку «Інститут монокристалів», учасником якого ВАТ «ІнтерХім» є з 2001 року. Особливістю цього проекту є те, що він замикає ланцюжок фармацевтичного підприємства «повного циклу». У рамках інноваційного проекту створена система, що поєднує академічну і прикладну науку, виробництво та зв’язок зі споживачем. Більш детально: скринінг і розроблення активних сполук; виробництво фармацевтичних субстанций, розроблення і впровадження технологічних процесів, виробництво готових лікарських форм, реалізація лікарських препаратів лікувальним закладам і споживачам через дистрибуторську і власну аптечну мережі.

У рамках інноваційного проекту спроектована, змонтована і відпрацьована сучасна інноваційна технологія підготовки гранулята в «псевдозрідженому шарі». Подібні високі технології сьогодні тільки починають відпрацьовуватися в Україні і уперше впроваджені у виробництво препаратів Феназепам ІС та Гідазепам ІС. Вперше в рамках проекту розроблений, спроектований і впроваджений у виробництво цілком автоматизований і механізований технологічний ланцюжок, що практично виключає ручну працю. Подібний рівень автоматизації і механізації повністю відповідає найсучаснішим вимогам.

Крім того, відпрацьовуються і впроваджуються нові технології виробництва готових лікарських засобів у формі таблеток методом прямого пресування, а також нові допоміжні речовини. Ця технологія є сьогодні найсучаснішою та широко використовується у світовому фармацевтичному виробництві на відміну від вітчизняних підприємств. Пряме пресування дозволяє виробляти продукцію більш високої якості і водночас є більш економічною й енергозберігаючою технологією в порівнянні з існуючими.

У 2003 році планується вивести на ринок 7 лікарських препаратів: уже зареєстровані в Україні — ФЕНАЗЕПАМ IC (високоактивний транквілізатор швидкої дії) та ГІДАЗЕПАМ IC (ефективний денний транквілізатор), ТРАНКВІЛАР IC (денний транквілізатор), НООБУТ ІС (ноотропний засіб), а також препарати, процедура реєстрації яких завершується, — П’ЯТИРЧАТКА IC (комбінований анальгетик), КОДТЕРПІН IC (протикашльовий препарат) і КОДЕСАН IC (протикашльовий препарат з екстрактом термопсису). Три препарати планується виробляти із субстанций власного виробництва.

Відкриття заводу

Як зазначив голова правління ВАТ «ІнтерХім», кандидат хімічних наук Анатолій Редер, планів у компанії багато. Це сертифікація виробництва відповідно до вимог GMP; збільшення обсягів виробництва готових лікарських форм до проектної потужності 270–300 млн таблеток у рік при трьохзмінному режимі роботи; створення і розвиток дистрибуторської мережі; розширення асортименту продукції, що випускається, до 15–20 найменувань. Серед найближчих планів компанії — введення в експлуатацію другої виробничої ділянки, що дозволить подвоїти виробництво готових лікарських форм, а також розвиток роздрібної аптечної мережі. Все це дасть можливість швидко отримувати достовірну інформацію від лікарів і пацієнтів про якість та ефективність продукції ВАТ «ІнтерХім». Крім того, як зазначив Анатолій Редер, компанія продовжить проведення постмаркетингових клінічних досліджень препаратів, що випускаються, у провідних клінічних закладах України і реєстрацію лікарських засобів в інших країнах СНД, а також розроблення перспективного «портфеля» компанії, у тому числі генеричних препаратів, які не виробляють інші фармацевтичні підприємства України. Значну частину цих препаратів передбачається випускати із субстанцій власного виробництва.

До наведеного вище залишається додати тільки одне — відкриття цього підприємства вже сьогодні дозволило створити 57 нових робочих місць. Колектив нової ділянки здебільшого складають молоді фахівці, що зможуть реалізувати знання, отримані у провідних профільних вищих навчальних закладах України.

За матеріалами, наданими
ВАТ «ІнтерХім»

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті