Проект наказу МОЗ України «Про затвердження Переліку супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи»

ПОВІДОМЛЕННЯ
про оприлюднення проекту наказу МОЗ України «Про затвердження Переліку супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи»

Міністерство охорони здоров’я України пропонує для публічного обговорення проекту наказу МОЗ України «Про затвердження Переліку супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи» (далі — проект наказу).

Проект наказу розроблено з метою удосконалення та розширення Переліку товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи, затвердженого наказом МОЗ України від 06.07.2012 р. № 498, що покращить доступ покупців до необхідної продукції.

Проект наказу, пояснювальна записка, аналіз регуляторного впливу та повідомлення про оприлюднення проекту розміщено на сайті Міністерства охорони здоров’я України http://www.moz.gov.ua.

Пропозиції та зауваження щодо проекту наказу надсилати на адресу: МОЗ України за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601. Контактні особи: Лясковський Тарас Михайлович, тел. (044) 200-07-93, (E-mail: [email protected]) та Нагорна Олена Олександрівна, (E-mail: [email protected]).

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, громадських об’єднань приймаються до 14.08.2015 р. у письмовому та/або електронному вигляді.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту наказу МОЗ України «Про затвердження Переліку супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи»

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Основною метою прийняття нового наказу МОЗ України «Про затвердження переліку супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи» є розширення даного переліку, у зв’язку з появою на ринку України нових товарів, що можуть придбаватись та реалізовуватись через аптечні заклади та їх структурні підрозділи, та появою попиту на дану продукцію зі сторони покупців.

Прийняття нового наказу надасть можливість аптечним закладам та їх структурним підрозділам надавати додаткові послуги з продажу розширеного асортименту товарів, що покращить доступ покупців до необхідної продукції.

2. Мета і шляхи її досягнення

Проект наказу розроблено з метою розширення переліку товарів, які мають право придбавати та реалізовувати аптечні заклади та їх структурні підрозділи, а також покращення доступу пацієнтів до необхідної продукції.

3. Правові аспекти

У сфері правового регулювання діють Закон України «Про лікарські засоби», Господарський кодекс України, Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Введення в дію вимог цього наказу не потребує додаткових матеріальних витрат з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект наказу МОЗ України «Про затвердження переліку супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи» потребує погодження з Державною службою України з питань регуляторної політики та підлягає державній реєстрації в Міністерстві юстиції України.

6. Регіональний аспект

Проект акта не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

Проект акта не містить ризики вчинення корупційних правопорушень та не потребує проведення громадської антикорупційної експертизи.

8. Громадське обговорення

Проект наказу МОЗ України «Про затвердження переліку супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи» оприлюднено на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров’я України http://www.moz.gov.ua.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект акта не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів

Прийняття запропонованого проекту наказу дозволить розширити асортимент товарів, які можуть придбаватись та реалізовуватись через аптечні заклади та їх структурні підрозділи, а також надавати додаткові послуги з продажу розширеного асортименту товарів, що спростить доступ покупців до необхідної продукції.

Міністр охорони
здоров’я України
Олександр Квіташвілі

Проект
оприлюднений на офіційному сайті
МОЗ України 13.07.2015 р.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗу
Про затвердження Переліку супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи

Відповідно до абзацу одинадцятого підпункту 8.7 підпункту 8 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267, та з метою упорядкування обігу товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Перелік супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 6 липня 2012 року № 498 «Про затвердження переліку товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20 липня 2012 року за № 1231/21543.

3. Управлінню розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я подати наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра — Шафранського В. В.

5. Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Перелік
супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи

1. Медичні вироби, медична техніка, оптика, окулярна оптика.

2. Ортопедичні товари, проти варикозні компресійні вироби, прилади вимірювання функціональних навантажень людини (шагомір, лічильник калорій), технічні засоби реабілітації та супутні товари до них (батарейки, зарядні пристрої), масажери, інгалятори, медичні лампи, кварцеві лампи, солеві, гелеві та електричні грілки, товари для магнітотерапії, які не зареєстровані як медичні вироби.

3. Предмети та засоби особистої гігієни (засоби для догляду за ротовою порожниною, шкірою, волоссям, засоби для гоління та після гоління, мило туалетне, шампуні, гігієнічні серветки, мочалки).

4. Природні та штучні мінеральні води, столова питна вода.

5. Косметичні засоби (креми, солі, лосьйони, скраби та інші засоби, які виконують гігієнічні профілактичні та естетичні функції, в т.ч. засоби для догляду за волоссям: пінки, лаки, муси, маски, ополіскувачі, фарба для волосся), за винятком парфумів та декоративної косметики.

6. Інструменти, пристрої для догляду за ротовою порожниною, шкірою, нігтями, волоссям.

7. Функціональні харчові продукти, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання (у тому числі продукти дитячого харчування, харчування для спортсменів та осіб похилого віку), дієтичні добавки; напої, не віднесені до дієтичного/дитячого харчування; продукти для діабетичного харчування; закваски, клітковина, біологічно активні добавки.

8. Окремі харчові продукти, такі як чаї, кава, фіто коктейлі, соки, нектари, енергетичні напої, жувальні гумки, батончики, льодяники, драже, печиво в оригінальній заводській упаковці.

9. Репеленти (у тому числі електричні пристрої для використання змінних картриджів з репелентами), акарицидні засоби (засоби проти кліщів).

10. Предмети та засоби для ароматерапії (ароматичні лампи, масла, палички, свічки).

11. Дезінфекційні засоби. Антисептичні засоби, не зареєстровані як лікарські засоби.

12. Прилади для контролю та регуляції мікроклімату середовища (іонізатори та зволожувачі повітря, термометри, гігрометри, термоіндикатори).

13. Пристрої для доочищення питної води та змінні фільтри-картриджі до них.

14. Товари для немовлят та дітей, що не зареєстровані як медичні вироби.

15. Вироби з вати (ватні палички, диски, пластини), засоби жіночої гігієни, пластирі, паперові носові хустинки, паперові та вологі серветки, туалетний папір, рушники паперові, панчішно — шкарпеткові трикотажні вироби, пакувальні матеріали, що не зареєстровані як медичні вироби.

16. Засоби, пристрої та інші товари для боротьби з шкідливими звичками. Діагностичні тест-системи для лабораторних та домашніх досліджень фізіологічних та патологічних показників (тести на вагітність,тести на вміст алкоголю, наркотичних речовин).

17. Ємкості із термоізолювального матеріалу для підтримання

температурного режиму при транспортуванні (термоконтейнери, термосумки, термобокси), холодоелементи, картки-індикатори, індикатори заморожування термотестерів.

18. Лабораторний посуд. Ваги аптечні та комплекти різноваг.

19. Комплектуючі до медичних виробів, медичної техніки, що не зареєстровані як медичні вироби.

20. Література з питань медицини, фармації та здорового способу життя.

21. Спеціальний одяг для працівників медицини та фармації.

22. Товари для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Примітка. Придбання та торгівля зазначеними товарами здійснюються аптечними закладами та їх структурними підрозділами за умови забезпечення відокремленої зони зберігання цих товарів.

Аналіз регуляторного впливу — наказу МОЗ України «Про затвердження Переліку супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи»

1. Опис проблеми.

Наказ МОЗ України від 06.07.2012 р. № 498 «Про затвердження Переліку товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи» був прийнятий у 2012 році і, на сьогоднішній день, потребує удосконалення, шляхом внесення відповідних змін та розширення асортименту продукції, що може реалізовуватись через аптечні заклади та їх структурні підрозділи.

Однією з важливих цілей прийняття нового наказу є розширення даного переліку, у зв’язку з появою на ринку України нових товарів, що можуть придбаватись та реалізовуватись через аптечні заклади та їх структурні підрозділи, та появою попиту на дану продукцію зі сторони покупців.

Як наслідок, вказані заходи покращать доступ покупців до необхідної продукції.

2. Визначення цілей державного регулювання.

Метою прийняття проекту наказу МОЗ України «Про затвердження Переліку супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи» є забезпечення пацієнтів в аптечних закладах та їх структурних підрозділах широким асортиментом лікарських засобів, медичних виробів та інших супутніх товарів, що не зареєстровані як лікарські засоби та/або вироби медичні, та покращення доступу до вказаної продукції.

3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення визначених результатів.

Існує два альтернативні способи досягнення цілей державного регулювання встановленої мети:

Перший альтернативний спосіб — залишити наказ МОЗ України № 498 від 06.07.2012 р. в діючій редакції.

Зазначений спосіб є неприйнятним, оскільки перелік товарів, визначений Наказом № 498 від 06.07.2012 р., на сьогоднішній день, не відповідає вимогам споживачів та не задовольняє їх потреби в повному обсязі.

Другий альтернативний спосіб (обраний спосіб) — прийняти нову редакцію наказу МОЗ України «Про затвердження переліку супутніх товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи», що забезпечить збалансованість регулювання відносин у даній сфері.

Важливою передумовою прийняття нового наказу є те, що чинний Перелік товарів з запропонованим асортиментом, на сьогоднішній день, не відповідає потребам споживачів, у зв’язку з чим, залишення його в існуючий редакції створює додаткові незручності для пацієнтів.

4. Механізми та заходи, що пропонуються для розв’язання проблеми.

Для вирішення проблемних питань в новій редакції наказу визначений розширений та актуальний перелік товарів, що можуть придбаватись та реалізовуватись через аптечні заклади та їх структурні підрозділи.

5. Можливість досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта.

Прийняття проекту наказу сприятиме:

  • покращенню умов організації продажу товарів для споживачів;
  • продажу товарів, що є актуальними та необхідними для пацієнтів на сьогоднішній день, в тому числі для забезпечення населення, яке проживає в сільській місцевості;
  • створенню нових робочих місць;
  • підвищенню ефективності діяльності аптечних закладів та їх структурних підрозділів, шляхом збільшення об’ємів продажу, а як наслідок — збільшення розміру сплати податків в дохід держави;
  • підвищенню рівня заробітної плати для працівників аптек.

6. Визначення очікуваних результатів.

Очікувані результати прийняття нового наказу визначено із застосуванням методу аналізу вигод і витрат.

Вигоди Витрати
Сфера інтересів держави
1. Збалансування інтересів держави та суб’єктів господарювання у відповідній сфері діяльності. 1. Не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.
Сфера інтересів суб’єктів господарської діяльності
1. Створить більш сприятливі умови для ведення господарської діяльності суб’єктам господарювання у фармацевтичній галузі. 1. Не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.
Сфера інтересів громадян
1. Забезпечить покращення та удосконалення рівня якості послуг в сфері охорони здоров’я. 1. Не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.

7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта.

Акт набирає чинності з дня його офіційного опублікування у засобах масової інформації відповідно до законодавства України. Термін його дії не обмежено.

8. Визначення показників результативності проекту акта:

  • розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, пов’язаних з дією акта — передбачається збільшення сплати податків до бюджетів різних рівнів суб’єктами господарювання;
  • кількість суб’єктів господарювання, на яких поширюватиметься дія акта — всі аптечні заклади, в т.ч. аптечні склади (бази), аптеки та їх структурні підрозділи.
  • рівень поінформованості суб’єктів господарювання з основних положень акта — високий, проект буде розміщено на офіційному сайті МОЗ України, а після державної реєстрації, наказ буде оприлюднений згідно чинного законодавства України.

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватись відстеження результативності акта.

Відстеження ефективності застосування зазначеного наказу буде здійснюватись МОЗ України шляхом аналізу статистичних даних, збору пропозицій та зауважень.

Міністр охорони здоров’я України
Олександр Квіташвілі
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті