У пілотних регіонах України стартував проект з протидії неінфекційним захворюванням

28 жовтня 2015 р. Бюро ВООЗ в Україні за підтримки Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти та науки України провело «стартовий» захід для початку реалізації проекту «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні» (далі — проект) на регіональному рівні. Цей проект, розрахований на 4 роки, реалізується за фінансової підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва в Україні і спрямований на покращення стану здоров’я та добробуту населення України шляхом зниження рівня захворюваності на неінфекційні хвороби. Захід ознаменував початок впровадження проекту на регіональному рівні у 6 пілотних областях — Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській та у Києві.

У пілотних регіонах України стартував проект з протидії неінфекційним захворюванням

Розробка індивідуальних обласних стратегій з подолання неінфекційних захворювань, вдосконалення протоколів діагностики та лікування та розвиток потенціалу фахівців на рівні первинної ланки медичної допомоги — лише частина запланованої проектом діяльності, яка обговорювалася під час заходу. Інша суттєва складова проекту — підвищення обізнаності українців про фактори ризику розвитку неінфекційних патологій та їхні наслідки. Просвітницька робота та розповсюдження інформації, на думку учасників заходу, відіграватимуть вирішальну роль не лише в зменшенні впливу факторів ризику, пов’язаних із способом життя (куріння, зловживання алкоголем, брак фізичної активності та нездорове харчування), але й позитивно позначаться на здоров’ї та добробуті українців. Особливу увагу приділятимуть профілактиці та просвітницькій діяльності в школах, оскільки шкідливі звички та нездоровий спосіб життя в основному набуваються в підлітковому віці. Слід зазначити, що структурно проект буде представлено такими компонентами:

  •  посилення керівництва щодо профілактики неінфекційних захворювань та розвитку системи охорони здоров’я на національному рівні через впровадження Національного плану дій щодо неінфекційних захворювань та вдосконалення моніторингу таких захворювань;
  •  посилення потужності системи охорони здоров’я для зниження рівня захворюваності на неінфекційні хвороби, які можна попередити, зниження рівня передчасної смертності серед населення України та уникнення інвалідизації за рахунок покращення якості надання медичних послуг на рівні первинної медико-санітарної допомоги;
  •  підвищення обізнаності населення, у тому числі школярів, щодо зміцнення здоров’я та попередження розвитку неінфекційних захворювань.

На початку заходу Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров’я подякував партнерам за допомогу в реалізації проекту та запевнив учасників, що Міністерство охорони здоров’я прагне поліпшити функціонування системи охорони здоров’я заради вирішення такої серйозної проблеми, як неінфекційні захворювання. Одним з найважливіших аспектів задля запобігання розповсюдженню неінфекційних патологій, на його думку, є зміцнення ролі сімейних лікарів на рівні первинної ланки медичної допомоги, а отже, раннього їх попередження.

«Важливим є те, що початок реалізації проекту розпочинається паралельно з реформуванням системи охорони здоров’я, цього року буде зроблено важливі кроки в цьому напрямку. Цей проект є гармонізованим з проектом Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей», тому важливо поєднувати заходи, передбачені ними в регіонах, оскільки їх запровадження є складовою реформування системи охорони здоров’я. Нашим зобов’язанням є використання тієї технічної та фінансової допомоги, яку надають нам донори та міжнародні організації з користю в першу чергу для населення нашої держави та системи охорони здоров’я в цілому. Ми працюємо в єдиному просторі реформування системи охорони здоров’я. Проекти є інтегральною частиною наших зусиль», — наголосив І. Перегінець.

Світлана Фіцайло, представник Міністерства освіти та науки України, зазначила, що підвищення обізнаності учнівської молоді щодо питань здорового способу життя — одне з пріоритетних завдань освіти.

«Сподіваймося, що цей проект допоможе нам знайти шляхи розбудови національної системи освіти щодо підтримки здоров’я та створення сприятливого для здоров’я шкільного середовища, а також дозволить інтегрувати зусилля медицини та освіти в формуванні і популяризації здорового способу життя в Україні, дасть можливість виробити та надати рекомендації навчальним закладам щодо комплексного підходу у створенні в школі середовища, сприятливого для здоров’я дитини в контексті профілактики неінфекційних захворювань і зміцнення здоров’я українців», — підкреслила С. Фіцайло.

Петра Відмер, заступник директора представництва Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва в Україні, підкреслила важливість того, що реалізація проекту проходить за підтримки Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти та науки України, оскільки поліпшення діяльності первинної ланки медичної допомоги та популяризація здорового способу життя в навчальних закладах є ключовими аспектами в проведенні профілактики неінфекційних захворювань серед населення.

П. Відмер також відзначила важливість зустрічі представників різних областей задля обговорення способів вирішення проблеми неінфекційних захворювань в Україні та обміну досвідом між регіонами.

Джеральдін Маквіні, менеджер проекту, Бюро ВООЗ в Україні, підкреслила, що в рамках реалізації цього проекту ВООЗ буде підтримувати Уряд України у створенні політики охорони здоров’я, яка б мала на меті приборкати епідемію неінфекційних захворювань, і в той же час буде працювати з людьми й місцевими громадами, щоб запобігти виникненню цих захворювань.

Д. Маквіні також наголосила на необхідності ефективнішого залучення громадянського суспільства й приватного сектору для посилення протидії розповсюдженню неінфекційних захворювань, які наразі становлять велику загрозу для здоров’я українців і є причиною багатьох передчасних смертей. За її словами, є дуже багато заходів, які можна вжити, щоб зменшити цей тягар. Д. Маквіні підкреслила, що роботу щодо профілактики неінфекційних захворювань було проведено в багатьох країнах і вона мала позитивний результат, тому треба працювати разом, щоб спільними зусиллями досягти такого результату і в Україні.

Слід зазначити, що проект спрямований на підтримку всіх членів українського суспільства. Діти, дорослі та особи похилого віку з усіх верств населення, незалежно від гендерних та соціально-економічних відмінностей, однаково вразливі до факторів, які сприяють розповсюдженню неінфекційних захворювань. Оскільки неінфекційні патології часто відносять до хвороб способу життя, спікери під час заходу неодноразово наголошували на тому, що залучення якомога більшої кількості населення до змін соціальних, поведінкових та екологічних умов, які впливають на фактори ризику, дозволить створити здорову націю й змінити обличчя охорони здоров’я в Україні.

Світлана Шелепко,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті