Державне регулювання цін на лікарські засоби: ЄБА просить Уряд прийняти зважене рішення

28 Грудня 2016 1:05 Поділитися

Державне регулювання цін на лікарські засоби: ЄБА просить Уряд прийняти зважене рішенняЯк неодноразово повідомляло наше видання, постанова КМУ від 9 листопада 2016 р. № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби» спричинила неабиякий резонанс серед операторів фармацевтичного ринку, адже до вони теперішнього часу не мають єдиного розуміння щодо умов і правил діяльності суб’єктів ринку з 1 січня 2017 р.

Наше видання звернулося до Європейської бізнес Асоціації (ЄБА) з проханням прокоментувати поточну ситуацію у сфері державного регулювання цін на ліки з точки зору європейських фармацевтичних виробників.

Європейська Бізнес Асоціація повідомила наступне.

Нове державне цінове регулювання на лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми вступає в силу з 1 січня 2017 р., відповідно до Постанови КМУ № 862 від 9 листопада 2016 р.

Станом на 28 грудня 2016 р. залишається без відповіді більшість питань щодо умов і правил діяльності суб’єктів ринку, які були підняті впродовж численних зустрічей у грудні 2016 р. з керівництвом і позаштатними радниками МОЗ України щодо визначення граничної оптово-відпускної ціни на лікарські засоби та визначення вартості відшкодування відповідних ліків. 12 грудня ЄБА направила лист в.о. міністра охорони здоров’я України, в якому зверталася увага на недоліки ухвалених Урядом постанов щодо державного регулювання цін на лікарські засоби та відшкодування їх вартості з боку держави.

Розроблені і винесені на громадське обговорення 23 грудня 2016 р. зміни до Постанови КМУ № 862 щодо реалізації залишків ліків до 1 лютого 2017 р., у разі їх прийняття до 1 січня 2017 р., є недостатніми аби відкоригувати ситуацію і забезпечити стале функціонування ринку лікарських засобів. (Прим. ред.: 28 грудня Уряд ухвалив зміни до постанови КМУ № 862).

Розроблені і винесені на громадське обговорення 23 грудня 2016 р. проекти довгоочікуваних наказів МОЗ України щодо розрахунку граничних цін і рівня відшкодування вартості ліків потребують глибоко аналізу і опрацювання усіх деталей, аби забезпечити, в результаті, створення і затвердження реєстрів граничних оптово-відпускних цін та вартості відшкодування, які необхідні для їх практичного використання суб’єктами ринку.

У зв’язку із надскладною ситуацією ми просимо Кабінет Міністрів України прийняти виважений підхід до нового регулювання, що залишається все ще недостатньо опрацьованим, і здійснити оперативні кроки, аби стало можливим успішне впровадження реімбурсації лікарських засобів, як було задекларовано.

Ми впевнені: будь-яке нове регулювання в сфері забезпечення лікарськими засобами не повинно відбитися негативно на фізичній доступності лікарських засобів, які застосовуються пацієнтами.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті