Механізми ціноутворення на ліки та реімбурсації потребують удосконалення

Механізми ціноутворення на ліки та реімбурсації потребують удосконалення26 квітня в МОЗ України під головуванням заступника міністра охорони здоров’я України Романа Ілика та за участю представників Міністерства економіки України відбулася робоча нарада з керівниками аптечних підприємств, що беруть участь у програмі «Доступні ліки», та професійних громадських організацій, присвячена першим підсумкам її реалізації. По це повідомив нашій редакції голова громадської організації «Всеукраїнська фармацевтична палата» (далі – ГО «ВФП») Олег Клімов, який брав участь у зазначеному заході.

За даними МОЗ України станом на 25.04.2017 р до програми «Доступні ліки» долучилися 3150 аптечних закладів, у тому числі 512 ФОП.

Члени ГО «ВФП» проінформували учасників наради щодо проблем реалізації програми «Доступні ліки» з точки зору аптечного сегменту. Зокрема, вони наступні.

Наразі лікарі погано обізнані щодо програми. Про це свідчать помилки в оформленні рецептів. Зокрема, буває так, що лікар виписує рецепт за торговельною назвою, хоча має виписувати за міжнародною непатентованою. Часто лікарі не надають пацієнту інформацію щодо можливості придбання ліків з частковою або повною оплатою з боку держави.

Щодо практичних проблем, з якими стикаються аптечні заклади, що задіяні у програмі, представники професійної громадськості повідомили про таке.

Обслуговування пацієнта із рецептом вимагає від фармацевтичного працівника витрачати багато часу на різноманітні пояснення (близько 10-15 хв часових витрат на обслуговування пацієнта. Одразу після запуску програми, який супроводжувала потужна інформаційна кампанія, спрямована на кінцевого споживача, біля кас аптечних закладів, які взяли участь у програмі з перших днів (переважно це комунальні аптеки), створювалися величезні черги. Це викликало незадоволення інших відвідувачів аптек, і вони переключилися на інші аптечні заклади, які не беруть участь у програмі. За оцінками керівників аптечних підприємств, на сьогодні кількість відвідувачів аптеки, яка бере участь у програмі, зменшилася у декілька разів, порівняно із періодом, коли програма не працювала. Середня вартість чеку складає близько 30 грн.

Крім того, у зв’язку з різким підвищенням попиту на препарати, що підлягають реімбурсаії, у постачальників виникла суттєва дефектура.

Також у аптечних закладах виникають конфліктні ситуації, пов’язані із необхідністю часткової оплати з боку пацієнта лікарських засобів, які раніше відпускалися безкоштовно відповідно до вимог постанови КМУ від 17 серпня 1998 р. № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».

Стосовно організаційних проблем, досвід аптечних підприємств свідчить про наступні. В окремих регіонах органи Державної казначейської служби України вимагають зазначення на рецептах паспортних даних пацієнтів та іншої інформації, яка не передбачена вимогами наказу МОЗ від 19 липня 2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських  засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків».

У свою чергу, розпорядники бюджетних вимагають від аптечних підприємств велику кількість звітних документів, що призводить до підвищення навантаження на працівників аптек. При цьому органи місцевого самоврядування іноді навіть чинять тиск на комунальні аптечні підприємства із вимогою приєднатися до програми, хоча вона передбачає добровільну участь суб’єктів господарювання.

Між тим в окремих регіонах, наприклад у м. Київ, розпорядник не перерозподілив кошти на райони. Відповідно, їх неможливо використовувати.

Усі ці проблеми зменшують привабливість програми для аптечних закладів.

За результатами наради її учасники вирішили:

  • підготувати  аналітичну довідку для КМУ щодо результатів участі аптечних закладів у програмі за підсумками квітня;
  • підготувати пропозиції щодо врегулювання поточних проблем, які заважають Уряду реалізувати соціальні ініціативи.

Нагадаємо, що у столиці з початку квітня програмою «Доступні ліки» скористалися 48 тис. киян.

Наше видання уважно слідкує за перебігом програми «Доступні ліки». На початку травня ми поінформуємо читачів щодо її перших результатів за підсумками квітня.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА» 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті