У новий рік — з новим міністром

20 грудня 2007 р. у конференц-залі МОЗ України відбулося представлення колективу міністерства та медичній громадськості новопризначеного міністра Василя Князевича. За дорученням Президента і прем’єр-міністра України це зробив віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань Іван Васюник.


Урядовець охарактеризував нового главу міністерства як добре знаного в професійних колах і авторитетного фахівця, який останніми роками набув і досвіду державного управління. Закінчивши Івано-Франківський медичний інститут, він починав свій трудовий шлях лікарем сільської дільничої лікарні на Тернопільщині, працював на медичних посадах різних рівнів, у тому числі в  системі протитуберкульозної служби. З 2005 р. обіймав посаду начальника медичного управління Державного управління справами. І. Васюник побажав В. Князевичу з честю виконати доручення керівництва держави насамперед щодо боротьби з соціально небезпечними та тяжкими захворюваннями, виробити системні підходи та втілити усі задуми і поставлені цілі. Він також подякував за роботу на цьому посту попередньому міністрові Юрію Гайдаєву.

Віце-прем’єр відзначив, що в  Україні відбулася ще одна знакова подія — демократична зміна влади, яка формується на партійній основі виключно шляхом вибору і згідно волі, яку висловив народ: так чи інакше влада завжди змінюється опозицією. Він також наголосив, що перед галуззю охорони здоров’я стоять завдання високі, відповідальні і дуже чіткі. На думку доповідача, функція міністерства не полягає в  управлінні чи оперативному керівництві сферою або окремими підрозділами, а насамперед — у виробленні політики, ідентифікації та ліквідації системних розривів чи дисбалансу в  діяльності галузі. Так, зокрема було висловлено стурбованість у зв’язку з гальмуванням створення національних медичних центрів (протитуберкульозного, онкологічного, кардіологічного тощо):

В. Князевич, І. Васюник, Ю. Гайдаєв

В. Князевич, І. Васюник, Ю. Гайдаєв

«Я думаю, це справа честі міністерства: у 2008 р. цей процес має бути зрушений з місця, — заявив І. Васюник. — Необхідний системний підхід до здоров’я нації, який було задекларовано Президентом України на недавньому форумі «Здорова нація». Починаючи з боротьби з тютюнопалінням та надмірним вживанням алкоголю і закінчуючи первинною та вторинною ланками медичної допомоги. Ми готові на урядовому рівні вжити необхідних заходів, щоб усе суспільство чітко усвідомлювало: не лише медичний працівник несе відповідальність за здорову людину, здорову дитину, здорову матір, здорового пенсіонера. Протягом наступного 2008 р. ми маємо якомога раціональніше витратити можливі як державні, так і недержавні кошти на дуже важливу виборчу кампанію — здоров’я нації. Люди повинні зрозуміти: про своє здоров’я треба дбати насамперед самому — завдяки спорту, уникненню шкідливих звичок, веденню здорового способу життя. Втім, на жаль — і це не чорні фарби, — з існуючим рівнем смертності внаслідок серцево-судинних та онкологічних захворювань Україні годі й претендувати називатися європейською державою. Якщо вища ланка керівництва сферою охорони здоров’я усвідомлює такі проблеми — це вже перший крок до їх подолання. Від імені уряду України я бажаю вашому колективу на чолі з новим міністром ставити перед собою чіткі цілі — і колективним розумом, колективними зусиллями їх досягати. І звертаючися до вас як до штабу галузі, її елітного підрозділу, дозвольте висловити шану та вдячність усій медичній спільноті України, щиро привітати всіх представників вашої шляхетної професії з наступаючим Новим роком і Різдвяними святами!»

У конференц-залі МОЗ України під час представлення нового міністра

У конференц-залі МОЗ України під час представлення нового міністра

Подякувавши за високу довіру, В. Князевич у своєму виступі констатував, що нинішня ситуація у системі охорони здоров’я вимагає дійсно серйозних змін. Адже, незважаючи на те що за останні роки більш як утричі збільшено фінансування медичної галузі, переважна більшість населення України незадоволена системою охорони здоров’я, а мільйони медичних працівників — умовами, в  яких працюють.

«Є вироблена стратегія розвитку системи охорони здоров’я, урядом розробляється її серйозна програма, є коаліційні угоди. Однак ми не будемо творити чергову революцію, а разом з колективом міністерства здійснимо ті системні кроки, які дадуть можливість галузі якомога швидше вийти на рівень європейської медицини», — запевнив міністр.

По завершенні офіційної частини В. Князевич зустрівся з журналістами, стисло відповів на низку запитань і, скориставшись нагодою, через представників засобів масової інформації передав теплі слова новорічних привітань на адресу колег — працівників галузі охорони здоров’я України. n



ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
Про формування складу Кабінету Міністрів України

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 85, частини четвертої статті 114 Конституції України (254к/96-ВР) та статті 9 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (514-16) Верховна Рада України постановляє:

1.Призначити:

Турчинова Олександра Валентиновича на посаду Першого віце-прем’єр-міністра України;

Васюника Івана Васильовича на посаду Віце-прем’єр-міністра України;

Немирю Григорія Михайловича на посаду Віце-прем’єр-міністра України;

Вакарчука Івана Олександровича на посаду Міністра освіти і науки України;

Вінського Йосипа Вікентійовича на посаду Міністра транспорту та зв’язку України;

Вовкуна Василя Володимировича на посаду Міністра культури і туризму України;

Данилишина Богдана Михайловича на посаду Міністра економіки України;

Денісову Людмилу Леонтіївну на посаду Міністра праці та соціальної політики України;

Єханурова Юрія Івановича на посаду Міністра оборони України;

Князевича Василя Михайловича на посаду Міністра охорони здоров’я України;

Крупка Петра Миколайовича на посаду Міністра Кабінету Міністрів України;

Куйбіду Василя Степановича на посаду Міністра регіонального розвитку та будівництва України;

Кучеренка Олексія Юрійовича на посаду Міністра з питань житлово-комунального господарства України;

Луценка Юрія Віталійовича на посаду Міністра внутрішніх справ України;

Мельника Юрія Федоровича на посаду Міністра аграрної політики України;

Новицького Володимира Станіславовича на посаду Міністра промислової політики України;

Оніщука Миколу Васильовича на посаду Міністра юстиції України;

Огризка Володимира Станіславовича на посаду Міністра закордонних справ України;

Павленка Юрія Олексійовича на посаду Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту;

Пинзеника Віктора Михайловича на посаду Міністра фінансів України;

Полтавця Віктора Івановича на посаду Міністра вугільної промисловості України;

Продана Юрія Васильовича на посаду Міністра палива та енергетики України;

Філіпчука Георгія Георгійовича на посаду Міністра охорони навколишнього природного середовища України;

Шандру Володимира Миколайовича на посаду Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

2. Ця Постанова набирає чинності з моменту її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ЯЦЕНЮК

м. Київ, 18 грудня 2007 р. № 10-VI Розміщено на офіційному сайті Верховної Ради України
від 20.12.2007 р. www.zakon1.rada.gov.ua.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»,
фото Любові Столяр


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті