Стан здоров’я дітей в Україні і перспективи його покращення

Стан здоров’я дітей в Україні і перспективи його покращенняЩорічно 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей. Цього року МОЗ України ініціювало проведення круглого столу, присвяченого цьому дню, та засідання Громадської ради при МОЗ України на тему «Стан та перспективи покращення здоров’я дітей з використанням природних ресурсів». У заході взяли участь Василь Князевич, міністр охорони здоров’я України; Раїса Мойсеєнко, директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України; представники Секретаріату Президента України, Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, профільних підрозділів МОЗ України, інших міністерств та відомств, громадських організацій.

У вступному слові Василь Князевич зауважив, що нинішній стан екології в нашій країні — незадовільний. Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС негативно впливают­ь на здоров’я населення, особливо дітей. Україна має унікальні природні ресурси для проведення оздоровчих заходів, тому розвиток дитячих оздоровниць має велике значення для держави.

Згідно з Указом Президента України від 26.05.2009 р. № 262/2009 «Про літнє оздоровлення дітей та відпочинок у 2009 році» неприпустимо зменшення кількості дітей, яким надаватимуться послуги з оздоровлення та відпочинку, порівняно з літом 2008 р. МОЗ України доручено посилити державний санітарно-гігієнічний і протиепідеміологічний нагляд за станом дитячих закладів оздоровлення і відпочинку та якістю питної води, контроль за забезпеченням медпунктів лікарськими засобами та медичним обладнанням (www.president.gov.ua).

Доповідь Раїси Мойсеєнко була присвячена темі «Стан здоров’я дитячого населення в Україні». Вона зазначила, що завдяки діяльності МОЗ України, спрямованій на покращення репродуктивного здоров’я населення, вдалося досягнути позитивних результатів. Наприклад, в 1999 р. кількість абортів у 1,5 рази перевищувала таку пологів. У 2008 р. абортів було зроблено у 5,1 разів менше, ніж у 1999 р., а кількість пологів стала перевищувати таку абортів у 2,5 рази. Тенденція до зменшення кількості абортів позитивно впливає на репродуктивні можливості нації і здоров’я суспільства.

За період з 1999 р. по 2008 р. вдалося знизити рівень смертності серед породіль (на 41%) та немовлят (на 24%). Але ці показники все ще лишаються незадовільними і в 2–4 рази перевищують аналогічні у країнах ЕС (www.data.euro.whu.int). Основна причина смертності немовлят в Україні — вродженні вади, кількість яких з кожним роком зростає. Це пов’язано з погіршенням екологічної ситуації, тератогенним впливом інфекцій, поширенням серед майбутніх матерів випадків безвідповідального ставленя до вагітності — паління, вживання алкоголю.

Виконання Наказу МОЗ України від 29.12.2003 р. № 620 «Про організацію надання стаціонарної акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги в Україні» дозволило зменшити кількість ускладнених пологів з 68% у 2002 р. до 40% у 2008 р. Відсутність ускладнень під час пологів сприяє виникненню у жінки бажання народити ще одну дитину.

Завдяки міжгалузевій програмі «Профілактика передачі ВIЛ-інфекції від матері до дитини та забезпечення медико-соціальною допомогою ВIЛ-інфікованих і хворих на СНIД дітей на 2006–2008 роки» в Україні вдалося знизити частоту такого інфікування до 7,2%. На завершення заходу відбулося обговорення окремих проблемних питань, серед яких: вплив екологічних факторів на здоров’я дітей, шляхи реалізації державної програми розвитку курортів як дитячих оздоровниць державного значення тощо.

Олег Іванченко, фото автора

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*