Зміст номера #326

Роздуми з приводу…

16 листопада 2001 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1482 «Про затвердження Національного переліку основних (життєво необхідних) лікарських засобів і виробів медичного призначення». Згідно з пункотом 2 цієї Постанови МОЗ України доручено розробити та затвердити у двомісячний термін Положення про Національний перелік основних (життєво необхідних) лікарських засобів і виробів медичного призначення (Положення), а також забезпечити постійне проведення моніторингу цін виробників і постачальників на основні (життєво необхідні) лікарські засоби та вироби медичного призначення вітчизняного та іноземного виробництва. З огляду на це варто коротко нагадати історію розроблення концепції основних лікарських засобів та висловити зауваження з приводу створення відповідного Положення.
Розуміючи всі труднощі прийняття Національної концепції основних (життєво необхідних) лікарських засобів, відповідного Переліку та Положення про цей перелік, «Щотижневик АПТЕКА» пропонує на розсуд читачів Проект Положення про Національний перелік основних (життєво необхідних) лікарських засобів

Учиться будут все

28 января — 1 февраля 2001 г. в г. Харькове состоялся III информационно-методический семинар руководителей Государственной инспекции по контролю качества лекарственных средств Украины (ГИКК).
Основная тема — обсуждение вопроса подготовки кадров для ГИКК, в том числе подготовки инспекторов GMP.

Земля i спирт …

До редакції надходять листи, у яких читачі дуже часто запитують про порядок оподатковування спирту етилового, а також чи повинні аптечні заклади сплачувати податок на землю. Актуальність цих питань зумовлена наявністю в чинному законодавстві протиріч, через які контролюючі органи по-різному трактують ту чи іншу норму закону і відповідно висувають певні податкові вимоги до суб’єктів господарювання.

Маленькая аптека в составе АПИЗАРТРОН® МАЗИ

В настоящее время лекарственные средства из натурального сырья не менее, а может быть, и более актуальны, чем раньше.
В Украине зарегистрирован препарат для наружного применения на основе пчелиного яда — АПИЗАРТРОН® мазь.

Черкаська обласна державна адміністраціярозпорядження

Про внесення змін і доповнень до розпорядження голови облдержадміністрації
від 16.04.98 № 137
Повертаючись до теми державного регулювання торгових націнок на лікарські засоби в різних регіонах України («Щотижневик АПТЕКА», № 3 (324) від 21.01.2002 р.), знайомимо читачів з ситуацією в Черкаській області.

Інформація про проведення торгів (тендерів) щодо закупівель товарів (робіт, послуг) за рахунок державних коштів

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ТОРГІВ (ТЕНДЕРІВ) ЩОДО ЗАКУПІВЕЛЬ ТОВАРІВ (РОБІТ, ПОСЛУГ) ЗА РАХУНОК ДЕРЖАВНИХ КОШТІВ* Предмет закупівлі Замовник Термін подання Термін розкриття Номер оголошення у ВДЗ Лот 1 — ліки та витратні матеріали для спеціалізованих медичних закладів Головне управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Одеської облдержадміністрації 17.00 14.02.2002 р. […]

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобівМіністерства охорони здоров’я України

Лист від 29.01.02 р. № 309/12-14
У зв’язку з випадками реалізації лікарських рослин та рослинної сировини, які не відповідають вимогам Державних гігієнічних нормативів «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs і 90Sr у продуктах харчування і питній воді» за вмістом 137Cs і 90Sr всі суб’єкти господарської діяльності та приватні особи, які здійснюють заготівлю, переробку, зберігання та реалізацію лікарської рослинної сировини, повинні забезпечити проходження радіологічного контролю у відповідних радіологічних лабораторіях і супроводжувати її радіологічними сертифікатами якості.

Припис від 2002 р. щодо ЛЗ – Оксолінова мазь 0,25%

Лист від 17.01.2002 р. № 190/12-07
До Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України надійшли численні повідомлення від територіальних інспекцій з контролю якості лікарських засобів про відхилення якості лікарського засобу Оксолінова мазь 0,25%, 10 г (серій 50100, 60100, 90200) виробництва ВАТ «Лубнифарм» за показником «Опис» — мазь з рожевим відтінком і вкрапленнями червоного кольору.

Міністерство юстиції УкраїниМіністерство охорони здоров’я України

Лист від 18.12.2001 № 33-7/1473
Міністерством юстиції було роз’яснено МОЗ України, що відповідно до пункту 5 Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, що зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.92 № 731 (зі змінами та доповненнями від 15.06.94 № 420 та від 16.10.98 №1640), на державну реєстрацію не подаються акти нормативно-технічного характеру (державні стандарти, будівельні норми і правила, тарифно-кваліфікаційні довідники та інші).